17 oktober 2010

Abort och Afghanistan

Så här säger Folkpartiet om abort:
Folkpartiet vill behålla den nuvarande abortlagstiftningen. Folkpartiet vill dessutom:

• Minska antalet oönskade graviditeter genom bland annat information och sex- och samlevnadsundervisning.
• Att alla ska erbjudas kuratorsamtal både före och efter abort.
Varje kvinna har rätt till sin egen kropp. Därför ska möjligheten att göra abort finnas och beslutet ska ligga hos kvinnan.
I torsdags fattades ett beslut i EU-parlamentet som innebär att sjukvårdspersonal och hela sjukhus kan vägra utföra aborter. Beslutet kuppades igenom av abortmotståndare när de flesta i EU-parlamentet redan åkt hem. Beslutet som inte är bindande, tjänar som en rekommendation till Europarådets 47 medlemsländer. Beslutet kan även vägas in i beslut som fattas av Europadomstolen. Framför allt får resolutionen betydelse i länder där det redan kan vara svårt att få aborter utförda. De osäkra aborterna kommer nu att öka i världen – med Europarådets goda minne, säger Tina Acketoft, medlem i Sveriges delegation i Europarådets parlamentariska församling. Dessutom inkräktar beslutet på svensk aborträtt och innebär att kvinnors rätt till liv och hälsa sätts på spel när vårdpersonal vägrar dem nödvändig vård med hänvisning till sitt samvete.

Ytterligare en svensk soldat har dödats i Afghanistan och sammanlagt har nu fem svenska soldater fått sätta livet till i samband med den fredsbevarande insatsen. Oerhört tragiskt naturligtvis och mina tankar går givetvis i första hand till hans familj i denna sorgestund. Jag hoppas att de ändå mitt i sorgen känner en stolthet för den viktiga insatsen han deltog i.
Sveriges insats i den fredsbevarande insatsen i Afghanistan är viktig av flera skäl - om omvärlden drar sig ur Afghanistan kommer talibanerna vinna tillbaks regeringsmakten. Kvinnor skulle återigen utsättas för det djupaste förtryck, flickor skulle inte tillåtas att gå i skola och landet skulle återigen bli bas för internationell terrorism.

För en stabil framtid i Afghanistan krävs en civil återuppbyggnad och en ekonomisk utveckling av landet. För att göra detta möjligt behövs beskydd i form av säkerhetsstyrkor, där är även Sveriges insats viktig.

Inga kommentarer: