24 oktober 2010

Ensamrätt på sanningen?

I Svenska Dagbladet, på debattsidan Brännpunkt, skrev igår en avhoppad medlem i Humanisterna en debattartikel. Efter 15 år har hon bestämt sig för att lämna förbundet då Humanisterna som hon säger " präglas av intolerans med ett växande förakt för muslimer".

Att vi i det sekulariserade Sverige har en inställning till religion som att det är något ovetenskapligt är inget nytt och många väljer bort de kyrkliga högtiderna och de kyrkliga ritualerna till förmån för något mer allmänmänskligt. Många väljer att gå ut svenska kyrkan och det finns till och med hemsidor som kan hjälpa dig med den saken - kyrkoavgiftningen.se - är bara ett exempel.

Men att tro är ovetenskapligt är inte detsamma som att den inte är sann för människor. Vi bör komma ihåg att för många människor, även i Sverige, är tron ett viktigt inslag i vardagen. När stora katastrofer inträffar vänder sig människor till kyrkan för tröst och samvaro i den helighet och Gudsnärvaro som är kyrkans signum.
För människor utanför Sverige är tron än mer närvarande i vardagen och de största religionerna har många anhängare. Kristendomen har 1,9 miljarder, islam 1,1 miljarder och hinduism 781 miljarder anhängare. Jag vet inte hur många anhängare Humanisterna räknar in men tror inte att de kommer upp riktigt i de siffrorna...
Tolerans och respekt för oliktänkande bör alltid vara en ledstjärna, även för Humanisterna, och att förakta människor för att de tagit religiös ställning är enligt min människosyn inte förenligt med humanism.

Inga kommentarer: