13 oktober 2010

Kulturbudgeten

Inte mycket mer av kultursatsning utan samma summor som tidigare mandatperiod är summeringen av regeringens nya budget. En del satsningar blir det - mer kultur i skolan, en satsning i de lägre klasserna kommer redan 2011 i form av en fortsättning på Skapande skola.Totalt får grundskolan 150 mKr för att värna kulturuttrycken i skolan. Det handlar om att barnen ska få prova olika estetiska kulturuttryck samtidigt som Skapande skola ger möjlighet för olika kulturaktörer att ha uppdrag för skolorna. Att som kulturarbetare få möjlighet att genom detta förmedla sin kunskap är ett annat viktigt sätt att stärka kulturens roll i samhället.
Intressant att även satsningar på boken stärks i budgeten samtidigt som tanken är att fler städer skall följa Uppsalas exempel - som tillkommit genom Cecilia Wikström, folkpartist och en av yttrandefrihetens tydligaste väktare - där förföljda författare ges en fristad. Kanske är det Nora som blir nästa fristad för en författare som förföljs i sitt hemland och behöver en fristad?
Bokens roll, eller snarare bibliotekens roll stärks i den nya skollagen, där det uttryckligen sägs att varje skola skall tillhandahålla ett skolbibliotek. För Noras del är det nog vårt centrala bibliotek som får vara även skolornas bibliotek med tanke på de korta avstånden i staden. Däremot bör vi förstärka möjligheterna för våra ytterskolor att på ett enkelt och smidigt sätt kunna låna böcker.

Inga kommentarer: