30 oktober 2010

Kulturens nytta & företagsvänliga taxor

Den gemensamma borgerliga motionen om att undersöka kulturens nytta i de norra kommunerna i länet fick bifall i fullmäktige i onsdags vilket känns positivt.

Vi är intresserade av att se om det går att bevisa att kulturyttringarna som finns i de norra kommunerna bidrar ekonomiskt till utvecklingen av bygderna. Vi tror nämligen att de som vinner mest på kulturen inte är de som själva är utövare utan tvärtom att de som finns runt omkring - alltifrån bensinmacken, butikerna, matställen och hotell - är de som vinner mest på de olika kulturevenemang som finns runtomkring oss. De norra länsdelarna har ju blivit något av kulturens Mekka - Stadra sommarscen, Opera på Skäret, Ljusstråk, Kulturnatta för att bara nämna några evenemang som lockar besökare till våra trakter.
En liknande undersökning har gjorts i form av en uppsats med utgångspunkt från akvarellmuseet på Tjörn och där visade resultatet på just detta, att det är företagen runt omkring ett kulturarrangemang som får störst utbyte ekonomiskt av det.
Intressant att se om det vetenskapligt går att belägga ett sådant faktum, alla kulturmotståndare till trots...

Värre gick det dock med beslutet om att införa en enhetlig avgift för all tillsyn när det gäller medicin, alkohol och tobak. De borgerliga ledamöterna hade redan i kommunstyrelsen reserverat sig till förmån för att vi ville ha timtaxa istället för en enhetstaxa. Nu begärde vi återremiss och fick igenom den. Märkligt tycker jag att det är så svårt att vara tillmötesgående mot företagen...
Varför ska en företagare som sköter sig betala lika mycket som en som inte har ordning på det som behövs för att sälja dessa varor, det övergår min folkpartistiska kompass när det gäller att förhålla sig till företag och företagsamhet. Det duger inte att hänvisa till att övriga kommuner i norra länet valt den vägen - om den inte är den bästa för företagen måste vi välja en bättre väg!

1 kommentar:

Jan Seevers sa...

Vill man vara riktigt företagsvänlig borde man slopa avgiften helt. Jag tyckte mig höra att det rör sig om 9 ställen på fullmäktige. dvs 9*2000kr = 18.000 kr per år. Ganska lite pengar om man jämför att vi plöjer ner 2,3 miljoner i att stödja turistbranchen eller att näringslivschefen omsätter ca 1 miljon. Pengar finns det m.a.o.