16 april 2010

Vinnare i vårpropositionen

Nu är den offentlig, regeringens vårbudget. De stora vinnarna i vårbudgeten är pensionärer och barnfamiljer med flera barn. Pensionärerna får höjt grundavdrag vilket ger sänkt skatt och flerbarnstillägget höjs, mest för dem med många barn. Jag menar att det är bra att de grupper som drabbats hårdast av krisen också får det största reformutrymmet.

Regeringens ekonomiska politik får ett bra betyg av bland annat Konjunkturinstitutet, arbetslinjen som är en av framgångsfaktorerna måste fortsätta. Just nu minskar arbetslösa, förtidspenionärer och sjukskrivna och det verkar som om vi har nått toppen på arbetslösheten som nu ligger på omkring 9 % istället för de förutspådda 12 %. Sveriges finanser är starka och bedöms ge överskott redan inom en tvåårsperiod.

Reformutrymmet som blir resultatet av den fortsatta arbetslinjen kommer med största sannolikhet att användas för att fortsätta att göra det än mer lönsamt att arbeta samt göra det lättare för företagen att anställa. Att öka skatterabatten på hushållsnära tjänster för vissa grupper finns med i diskussionerna. Det finns naturligtvis även gruppen som inte fått några satsningar ännu. Hit kan räknas satsningar på den höga ungdomsarbetslösheten, satnsingar på ensamstående föräldrar, satsningar på ett höjt tak i a-kassan är alla exempel på detta.

Kommunerna som fått en rejäl satsning utbetald 2009 för 2010 kan inte se fram emot fler satsningar. Låt oss hoppas att reformer som kommer är finansierade så att kommunerna kan fokusera på fortsatt effektivisering inom organisationen för att möta behovet av ökad äldreomsorg som jag skrev om igår.

Inga kommentarer: