14 april 2010

Den demografiska utmaningen

I många kommuner kommer man att få problem med att öka den arbetsföra befolkningen den närmaste tioårsperioden. Nora kommun är inget undantag även om vi inte ligger riktig så illa till som Pajala, Borgholm och Dorotea. Givetvis är det 40-tals generationens pensionsavgångar som orsakar detta. Till viss del kompenseras detta genom de stora kullarna 90-talister som kommer ut i arbetslivet. Men unga nyanlända på arbetsmarknaden kan inte fylla alla de hål som fyrtiotalistgenerationen lämnar efter sig. Många av fyrtiotalisterna är chefer med lång och gedigen erfarenhet och inte så lätta att ersätta.

Säkerligen måste vi i den offentliga sektorn se över och ändra arbetsorganisationer. För dem med spetskompetens kan det fordras att vi rensar ut okvalificerade delar i tjänsterna. I många kommuner kommer behovet av personal i äldreomsorgen öka. Här måste vi se till att öka attraktiviteten för jobb inom den sektorn.

Ett annat problem i detta är att många av dem som är unga och nya på arbetsmarknaden finns i storstadsregionerna kontra det faktum att de största pensionsavgångarna finns i små kommuner i inlandet oftast. När den arbetsföra befolkningen urholkas ökar försörjningsbördan och varje person i arbete skall försörja allt fler.
När försörjningsbördan steg på -60 och -70talet såg vi till att kvinnorna gick ut i arbete och att arbetskraftsinvandringen ökade. Vi måste tänka på samma sätt nu och regeringen har redan öppnat för arbetskraftsinvandring. Att gå från deltids- till heltidstjänster i större utsträckning inom offentlig sektor samt att se till att äldre arbetskraft får chansen att stanna kvar ytterligare några år genom att öppna för möjligheter att gå ner i arbetstid är några av sätten som vi kan möta utmaningen på. Samtidigt måste vi givetvis se till att de resurser som våra skattekronor används till används på ett så effektivt sätt som möjligt utan att göra avkall på kvalitén. I det arbetet måste vi vända på alla stenar för att få fram goda idéer.
(källa Generationsväxlingen och regionernas befolkning. AF 2010)

Inga kommentarer: