17 april 2010

Järnboås & oppositionens nedlagda röster

I dagens Na finns en artikel gällande friskoleföreningen i Järnboås som jag vill bemöta ett par saker i.
När allt detta startade hade friskoleföreningen fått ett ja från Skolinspektionen för att starta en friskola och 30 av 32 barns föräldrar var positiva till detta. Det jag säger i artikeln är att om Allians för Nora varit styrande hade vi tillmötesgått deras begäran från början.

Att oppositionen valt att inte delta i beslutet gällande den nu liggande överenskommelsen beror på att vi från allianspartierna inte har har inbjudits att delta i de diskussioner som socialdemokraterna haft med friskoleföreningen i Järnboås. Av den orsaken har vi konsekvent hävdat att detta är en överenskommelse mellan dessa bägge parter och följdaktligen har vi inte deltagit i beslutet.
Det viktiga för Järnboås är att det finns en skola där och nu tycks friskoleföreningen vara nöjd med den uppgörelse socialdemokraterna föreslagit vilket är bra. Påståendet av Jaxell om att vi menar att friskoleföreningen har haft anmärkningar på den kommunala skolan är således helt gripet ur luften.
När det gäller Nykvists påstående om att oppositionen inte törs ha en åsikt för att vi vill hålla ihop alliansen kan jag säga att detta varit ett enigt beslut. Precis som i det socialdemokratiska partiet så gäller majoritetsbeslut inom alliansen. Skillnaden är att vi om vi skulle vilja, även kan gå till "torgs" med partispecifika åsikter om vi skulle vilja. Detta till skillnad mot socialdemokraterna där minoriteten helt enkelt får bita ihop när majoritetsbeslut tagits. Vi är fyra partier som bestämt oss för att samarbeta i en allians för Noras bästa.
När det gäller frågan om friskolor generellt och hanteringen av Järnboås friskoleförening är vi helt eniga.

Inga kommentarer: