08 april 2010

Parboendegaranti

I en av kvällstidningarna fanns igår återigen en artikel om ett äldre par som nekas att bo tillsammans då en av makarna lider av demens och behöver komma in på ett särskilt boende. De har levt samman hela livet och skall nu tvingas leva åtskilda den tid de har kvar tillsammans. För mig personligen och för folkpartiet i Nora är detta fullständigt oacceptabelt! Av den orsaken har vi lämnat in en motion om parboendegaranti till kommunfullmäktige i Nora.

Äldres rätt till självbestämmande på en rad områden är en stor fråga i folkpartiet och idag kom Barbro Westerlunds rapport där frågan belyses. En enkät har genomförts där tre fjärdedelar av Sveriges kommuner säger att de inte kan garantera att par får fortsätta att bo tillsammans även om de vill, om den ena maken drabbas av sjukdom. En del kommuner har svarat att de beviljar detta i vissa fall, vilket givetvis inte heller är acceptabelt. Det innebär att en majoritet av Sveriges kommuner inte kan garantera ett parboende för dem som vill.

Går vi till vår egen kommun, Nora kommun, har kommunen inte besvarat frågan överhuvudtaget vilket innebär att det i Nora inte finns något som garanterar att makar får fortsätta att leva samman.

Den äldrepolitik som har initierats och drivits av socialdemokraterna i Sverige bygger på kollektivistiska lösningar och på att andra vet bättre än du själv vad som är bäst för dig, inom allt ifrån barnomsorg till äldreomsorg. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Alla har rätt att bestämma över hur de vill ha sitt liv och i väntan på en lagstiftning i frågan hoppas folkpartiet i Nora att kommunfullmäktige säger ja till förslaget i vår motion och inför en kommunal parboendegaranti i Nora.

Inga kommentarer: