23 april 2010

Nätverk utan storstadsperspektiv

Väl hemkommen från två intensiva dag på Små Koms Rikskonferens med ett hundratal deltagare inser jag att perspektivet dessa dagar varit långt ifrån storstadsregionerna - istället har vi fokuserat på de små kommunernas speciella behov och utmaningar. Skatteutjämningen, bostadsbyggandet, utarmningen av statlig service i små kommuner, finansieringsfrågorna för små företag i små kommuner, infrastrukturfrågorna med mera,med mera.

Små kommuner står till viss del inför andra utmaningar än stora, och framförallt inför andra utmaningar än storstadsregionerna. Därför är nätverket viktigt, det sätter fokus på och samverkar kring de speciella frågor som är aktuella här. Små Kom är naturligtvis även en lobbyorganisation som driver små kommuners frågor i maktens korridorer och fungerar som en remissinstans och sakkunniga för SKL - Sveriges Kommuner och Landsting.

Många intressanta talare och debattörer har deltagit och bidragit med insikt och kunskap. Extra trist när inbjudna företrädare från departement och politik inte ens hör av sig och meddelar att man inte har möjlighet att delta. Inte kan väl detta bero på ointresse för organisationens medlemmar och deras speciella utmaningar?

Inga kommentarer: