09 april 2010

Tydligare markering mot kvinnoövergreppen

På dagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skarp-synen-pa-grovsta-valdtakterna_4541583.svd skriver Thomas Bodström och Claes Borgström bägge socialdemokrater, om skärpta straff på de grövsta kvinnoövergreppen.
Det är bra att även socialdemokraterna nu börjar diskutera en upprustning av vårt svenska rättsväsende. På så sätt är deras debattartikel utmärkt. Den sätter fokus på en viktig fråga som regeringen arbetat med under hela mandatperioden.
En av de första insatserna som gjordes var att starta Kvinnofridslinjen dit kvinnor i behov av stöd kan ringa 020 50 50 50 utan att numret syns på telefonräknngen. Fler insatser behövs för att stärka utsatta kvinnors vardag. En av dessa insatser är de kvinnojourer som kommunen är skyldig att erbjuda.
I Nora finns information om vart man vänder sig på hemsidan under social service och omsorg. Kvinnojouren är ett kommunalt ansvar. För Nora kommuns vidkommande fanns det under 2008 26 anmälda fall av kvinnomisshandel i Nora vilket var en ökning med 6 anmälningar från året innan.
Övergreppen mot kvinnor oavsett om det gäller våldtäkt eller misshandel är ett stort samhällsproblem. Eftersom detta till största delen drabbar kvinnor är det naturligtvis även en jämställdhetsfråga. Samtidigt måste vi börja ställa oss frågan varför detta är en brottskategori som ökar och vad det är som gör att män/pojkar tror sig ha rätten att misshandla och/eller våldta kvinnor/flickor?

Inga kommentarer: