11 april 2010

Nora - Örebros nya förort!

Nora behöver fler innevånare, där är vi många som tycker samma sak. Bostadsbyggandet börjar så smått få fart i Nora och även om vi är väldigt sent ute och ligger efter mot vad vi borde ha byggt vid det här laget så är det välkommet att det nu äntligen är igång.

Blomman blev försenat pga. av en konkurs vilket var högst olyckligt. Dessförinnan var det en del överklaganden från boenden runt omkring som gjorde att bygget inte kom igång som planerat. Detta är givetvis alltid olyckligt men sådant man får räkna med och planera för. Därför är det viktigt att alltid ha flera planerade byggen i pipeline så att projekten inte stoppas upp helt. Där har den styrande s-majoriteten brustit i flera år.

Lejonbacken är ett projekt som stått stilla i fem (5) år pga överklaganden från fastighetsägare till fritidshusen i samma område har inneburit att processen dragit ut på tiden. Detta är djupt olyckligt då just Lejonbacken är ett område som passar synnerligen väl för exploatering om vi vill få Örebroarna att flytta till Nora. Om detta är alla partier överens.
Det är ett område som ligger på ”rätt” sida av Nora med närheten för pendling in till arbetet i Örebro, närheten till butiker och service i Nora är gynnsamt och skolskjuts går redan runt sjön som lätt kan anpassas till ett ökat barnantal.

Örebro har haft en fantastisk ökning av huspriserna som saknar motsvarighet i Sverige i övrigt. Nyligen såldes första villan som passerat 5 miljoner kronors nivån! Även om inte alla villor ligger i den prisklassen ligger de flesta kring 2,5-3,0 mKr. Det innebär att det är dyrt att bo i Örebro för en barnfamilj. Förhoppningsvis kan vi göra Nora attraktivt som en förort för dessa familjer, vi har bra skolor och förskolor, bra förbindelser in till Örebro med buss och även med bilen. De 3.5 milens pendling, ca 30 minuter med bil, 45minuter med buss, uppvägs mer än väl av att huspriserna är mer humana i Nora. När vi sedan får länspendeln kommer pendlingstiden att kortas.
Kan vi nå ännu bättre meritvärden i Noras skolor, kan vi erbjuda alternativa skol- och förskoleformer, kan vi skapa ett bättre företagsklimat och aktiviteter för barnen på fritiden genom att bygga ut våra idrottshallar och samtidigt skapa ett större utbud av aktiviteter som är lockande även för ungdomar så är jag säker på att Nora kommun kan locka till sig ett stort antal nya innevånare.

Inga kommentarer: