18 april 2010

Politik i skolan

Skolverket har nu gett besked om riktlinjerna för politiska partier i skolan. Antingen skall alla släppas in och ges chansen att informera och debattera, eller ingen. Ytterst är det skolan som bestämmer, det vill säga rektor, då skolan inte är en offentlig plats.

Skolan har ett ansvar att ge eleverna kunskap om och demokratisk forstran. Elever skall även fostras i kritiskt tänkande, insikt om källkritik och att kritiskt kunna granska och ifrågasätta argument. För mig som liberal har yttrandefrihet och möjligheten till debatt ett viktigt värde under förutsättning att det inte drabbar någon annan negativt. Det fria ordet inkränker inte andra människors frihet om det inte går till extrema ytterligheter.

För Noras del ligger "vår" gymnasieskola både i Lindesberg och i Örebro samt på en del andra orter. Låt oss hoppas att dessa gymnasieskolor inte stänger ute ungdomsförbunden och debatten. Många av dessa ungdomar skall rösta för första gången i årets val och behöver få chansen till information och debatt. Att stänga ute partierna i gymnasieskolorna vore fel. Här talar vi om ungdomar mellan 16-19 år. Däremot känner jag mig mycket tveksam till att släppa in partier som inte delar skolans värdegrund i vår 7-9 skola. Där talar vi om ungdomar mellan 12-16 år. Vad tycker du?

Inga kommentarer: