07 april 2010

Förstärkt välfärd

Socialdemokraterna har alltid varit förespråkare av höga skatter för att främja den sociala välfärden. Inte minst Mona Sahlins uttalande att det är sexigt att betala skatt har satt avtryck i det socialdemokratiska Sverige.

Nu har vi en Alliansregering som gång på gång visar att det inte finns något likhetstecken mellan höga skatter och en god välfärd. Istället visar regeringen att det går att förena sänkta skatter med en förstärkt välfärd. Socialdemokraternas retorik hade varit så mycket enklare om de kunnat hävda att regeringens skattesänkningspolitik - som gett dig och mig en löneförstärkning på ca 7 % tack vare jobbskatteavdraget - gett massiva nedskärningar i offentlig sektor. Väljarna har dock svårt att känna igen sig i en sådan retorik....förslaget som nu har lagts har ju en tydlig låginkomstprofil vilket gör det så mycket svårare för socialdemokraterna att hitta argumenten..


Återigen har regeringen gjort klart att man kommer att göra stora satsningar på välfärden och på dem som mest behöver det. Denna gång är det pensionärer och barnfamiljer som det görs en satsning på men även ungdomarna görs det en insats för. Regeringen höjer flerfamiljstilläggen och sänker skatten för pensionärer. Samtidigt genomför man satsningar på 100 miljoner kronor som skall hjälpa ungdomar att hitta sommarjobb för att underlätta för dem att komma ut på arbetsmarknaden. Detta kallar socialdemokraterna för att "regeringen sviker de unga".

Förutom detta görs det en rejäl infrastruktursatsning vilket är en helt rätt satsning i tider som dessa. Infrastruktursatsningar är effektiva åtgärder i kristider.Dessutom är infrastrukturen eftersatt på många områden.

Till råga på allt pekar KI bedöming på att det ekonomiska läget börjar stabilisera sig och tillväxten får fart. I en europeisk jämförelse har Sverige urstarka finanser och redan nästa år beräknas budgetunderskottet vara åtgärdat.

Dessutom ser vi nu att jobben börjar komma i allt snabbare takt och att arbetslösheten inte kommer att göra en djupdykning om 12 % utan stannar och vänder redan vid 10 %. Det känns tryggt tycker jag, både för Sverige i stort och för Nora att dessa satsningar från regeringen kommer nu. Dessutom innebär det faktum att sysselsättningen stabiliserats att inkomsterna i kommunerna kan revideras upp med i storleksordningen 60 miljarder vilket ger oss en bra plattform att utgå ifrån när vi väljer att göra ytterligare satsningar på välfärden både på riks- och kommunal nivå.



Inga kommentarer: