28 april 2010

Möten med människor

Något av det mest intressanta med att vara politiker är alla de möten med människor som jag får förmånen att vara med om. Oavsett om det handlar om möten med människor i den verksamhet som kommunen bedriver eller om det handlar om företagsbesök så är det alltid lika intressant att få ta del av människors tankar och idéer, deras synpunkter och visioner för framtiden eller deras synpunkter på vad vi politiker har gjort eller borde göra alternativt det vi inte borde göra.

Jag tror att vi människor har fått två öron och en mun för att vi i första hand skall lyssna och inte alltid tala så mycket själva...även om det kan vara svårt för en politiker!



När jag är ute försöker jag i första hand lyssna in för att se vilka synpunkter och önskemål som finns inom olika områden. Vad har företagarna för synpunkter på näringslivsklimatet, vad vill man från skolans sida att vi ska prioritera eller göra för satsningar, vilka behov har den personal som tar hand om våra äldre, vilka tankar rör sig hos våra kulturarbetare, vilka visioner har dessa människor och hur kan vi hjälpa till att förverkliga dem? Naturligtvis inom ramen för kommunallagen som ju styr vår verksamhet.



Att lyssna och försöka fånga upp, att skapa ett bra klimat för människor att kunna förverkliga de visioner och ideér de har men givetvis också att ibland tvingas säga nej, det är inte kommunens sak att besluta om eller avsätta pengar för. Det här är en del av det politiska ledarskapet, att få människor att växa och vilja utvecklas, att våga ett språng, ibland skilt från kommunen och ibland tillsammans med kommunen, inom de ramar som finns. Men att skapa den grogrunden och det klimatet är en viktig uppgift för mig som politiker.

Inga kommentarer: