13 april 2010

Partipiskor & personval

Partipiskor eller eget mandat, det är frågan för en del av våra riksdagsledamöter. I kvällens debatt diskuterades bland annat detta ämne. I Sverige röstar vi ännu så länge på partier med begränsat inslag av personval vilket innebär att det är partilinjen som bör råda i majoriteten av frågorna anser jag. Dina väljare har röstat på dig i egenskap av folkpartist till exempel.
Om du däremot har gått till val på en specifik fråga där du tydligt kommunicerat med dina väljare om din ståndpunkt är det en annan sak. Då ska du givetvis tydligt driva din linje när det kommer till den frågan. Då kan inte partipiskan få dig att ändra ståndpunkt.

Kanske är det dax för ett mer renodlat personval där vi går till val utifrån partiideologier men driver våra egna frågor i valrörelsen? Jag tror att ett renodlat personval skulle lämpa sig extra väl i kommunvalet. De kommunala partiföreträdarna känner väljarna oftast bättre än de riksdagskandidater som de har ett längre geografiskt avstånd till. Som väljare har man troligtvis lättare att sätta sig in i vilka frågor som är viktiga för just den representanten och om de stämmer överens med ens egna åsikter. Det är lättare att komma till tals med sin representant och väljarna kan även lättare se hur man sköter sitt uppdrag och hur väl man lyckas med att nå det resultat man lovat sina väljare, under förutsättning att man lyckas med att nå majoritet förstås.
Hur ser du som väljare på frågan om partipiskor och personval? Kommentera gärna!

Inga kommentarer: