07 september 2011

En EU-väns funderingar...

Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman skrev förra veckan en debattartikel där han krävde att Grekland ska lämna eurosamarbetet. Samma tankegångar finns hos en del nationalekonomer.
Personligen tycker jag att vi måste hitta lösningar för det som nu håller på att hända inom EU. Jag är ingen nationalekonom men en stor EU-vän.

Samtidigt har jag stor respekt för Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt som säger att han vill prioritera solidaritetstanken. Som Olle Schmidt säger så är ju EU ett politiskt projekt som skapades i Europa efter två världskrig för att stärka samarbetet och undvika fler krig. Eurosamarbetet är en del av detta projekt och visst finns det brister men inte stora nog för att börja föra en diskussion om uteslutning.

Kanske tänker jag, är en del av problematiken att Europas länder går i sån otakt rent ekonomiskt, förutsättningarna är väldigt olika beroende på om landet heter Grekland, Irland eller Tyskland.
Tyskland har idag i sin författningsdomstol sagt ja till de krispaket som tidigare lagts fram för att stötta Grekland och Irland, det skapar ett lugn på den annars så skakiga börsen. Det kan behövas i dessa så oroliga tider. Som lekman är det inte lätt att följa med i svängarna, hur resonerar du?

Inga kommentarer: