18 september 2011

Hur länge till stand beside?

Gårdagen tillbringade jag tillsammans med flera hundra kvinnor (och några män) i riksdagshusets första kammarssal för att fira nittioårs jubiléet av den kvinnliga rösträtten. Jag kan lova att jag fick mycket energi av alla fantastiska kvinnors berättelser!

Även om vi svenska kvinnor kan tyckas ha kommit långt på jämställdhetsområdet, så finns det så mycket mer att göra, det framgick tydligt, inte minst av jämställdhetsminister Nyamko Sabunis anförande som  inleddes med: Från stand behind till standby, hur länge till stand beside?

Nyamko Sabuni listade tre viktiga utmaningar för att nå ända fram på jämställdhetens område:
  • halva ansvaret - halva makten
  • män måste sluta våldföra sig på kvinnor
  • ingen  vinner på ojämställdheten
Det handlar om att underlätta både hushållsarbetet och underhållsarbetet i hemmen och där har Rut och Rot en viktig funktion att fylla. Det handlar om fler kvinnor på vd-posten och i bolagsstyrelserna och det handlar om att kvinnor ännu 2011 bara tjänar 85 procent av vad männen tjänar. Kvinnor äger 1/4 av företagen och 43 procent av den samlade förmögenheten i Sverige.

När vi kommer till kvinnovåldet vet vi att 27 000 misshandelsfall anmäls årligen, 20 kvinnor mördas av någon närstående varje år och 6000 våldtäkter anmäls årligen. Vi vet att 70 000 ungdomar inte tror sig får välja sin livspartner själva...

Vi vet också att pojkar har sämre betyg än flickor och att män hävdar sig sämre inom högre utbildningar.
Det är männen som drabbas av det offentliga våldet, medan den farligaste platsen för en kvinna är hemmet. Slutligen konstaterar vår jämställdhetsminister att männen drar det kortaste strået vid skilsmässa, mycket på grund av att alltför många män inte delar ansvaret för barnen, då blir det givetvis svårt att hävda delad vårdnad.

Jag kan bara konstatera att kampen för jämställdhet måste fortsätta och att alla tjänar på ett jämställt samhälle.

Inga kommentarer: