25 september 2011

Öppning i regionfrågan?

Det hör med att bilda regioner är ingen lätt uppgift, otacksam och osexigt som man säger. I Örebro inleddes de politiska diskussionerna redan efter valet 2006 men ännu 2011 har vi inte kommit fram till något slutgiltigt sätt att organisera oss i för de olika länen i mellansverige.

Folkpartiet liberalerna har hela tiden varit anhängare av den sk "bananen" då vi anser att det optimala vore en gemensam region från Värmland till Sörmland.
Detta har dock inte varit möjligt att genomföra praktiskt då Sörmland varit inriktad på ett samarbete med Stockholm tidigare. Nu verkar det dock som om det har svängt i Sörmland då Stockholms län uttryckt sig tydligt och sagt att man inte är intresserad av en Stockholm-Mälardalsregion.

Socialdemokraterna i Sörmland har nu svängt i regionfrågan och är intresserade av ett samarbete med Närke, Västmanland, Uppsala och Östergötland.
Några frågor dyker genast upp i mitt huvud...I Örebro vill vi gärna ha Värmland med och stillsamt undrar jag vad som händer ur ett sjukvårdsperspektiv om vi har två stora sjukhus med  i regionen, dvs både Örebro och Uppsala.
Regionfrågan är ingen lätt nöt att knäcka, varken politiskt eller praktiskt och jag har tidigare efterlyst direktiv från regeringen om exempelvis hur stor en region får vara. Regeringen verkar dock ha bestämt sig för en linje där regionbildningen ska ske ur ett underifrånperspektiv. Tydligen alldeles oavsett hur lång tid det kan ta...

Inga kommentarer: