15 maj 2010

Valets viktigaste fråga?

Jag håller med integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att en av valets viktigaste frågor är frågan om jämställdhet. Vi måste minska diskrimineringen i arbetslivet, i styrelserummen och inte minst måste vi minska mäns våld mot kvinnor.
Diskrimineringlagen är i viss mån tandlös och här måste det bli möjligt med kännbara sanktioner menar den arbetsgrupp för alliansen som har arbetat med jämställdhetsfrågorna och som inom kort kommer att presentera sina förslag.
Tillsynen måste utökas för att se hur lagen efterlevs till exempel när det gäller oskäliga löneskillnader. I våra bolagsstyrelser - både företagens och i kommunala bolag - måste sammansättningen av kvinnor och män bli mer jämställd. Kvinnor är idag ofta mer utbildade än männen vilket borde resultera i att fler kvinnor kommer in i bolagsstyrelser. Det borgar bestämmelsen om att bolagsstyrelsen skall ha en sammansättning som präglas av mångsidighet och bredd utifrån ledamöternas kompetens, erfarenhet och bakgrund för.
När det gäller mäns våld mot kvinnor har nuvarande regering satsat i storleksordningen en miljard och ändå finns det mer att göra. Vad är det för mekanismer som ligger bakom mäns våld mot kvinnor och vilka åtgärder är mest effektiva att sätta in mot dessa? Här har den borgerliga regeringen inrättat ett forskningsprogram för att kunna ta reda på mer om detta. Även hedersrelaterat våld ligger inom regeringens åtgärdsplan. Man räknar med att så många som 70 000 unga i åldern 16-25 år inte tror sig ha möjlighet att välja sin egen livspartner...Det är lika många som det bor i Luleå...(källor SvD 15/5 -10 samt tidningen nu nr 18-19)

Inga kommentarer: