16 maj 2010

Öppna kommunstyrelsemöten igen!

Nora stängde på försök sina kommunstyrelsemöten för några år sedan. Efter ett år gick det ut en förfrågan bland alla representerade partier om vad vi tyckte om förändringen. De borgerliga partierna i alliansen var alla för att öppna kommunstyrelsen igen men vi blev nedröstade av majoriteten som föredrog stängda möten trots den ganska massiva kritiken som riktats mot detta från olika håll.

Nu har kommunstyrelsen enhälligt ställt sig bakom ett förslag som arbetsutskottet fick presenterat för sig i samband med ett studiebesök till Götene kommun.
Den 26/5 börjar vi jobba enligt den nya arbetsordningen: mötet hålls stängt fram till ca kl. 10:00 under tjänstemännens genomgång av de ärenden som finns på dagordningen, sedan öppnas mötet och besluten klubbas för "öppen ridå".

I förlängningen tycker jag att Nora kommun bör införa den modell som finns i Regionförbundets styrelse: Genomgång av tjänstemän under förmiddagen, lunch och gruppmöten och sedan skall politikerna ta beslut och då öppnas mötet. Det har varit en bra modell att arbeta efter. Det är ju den politiska debatten som är intressant och inte den information som tjänstemännen ger innan beslut. Den finns ju till för att politiken skall kunna navigera rätt.

Inga kommentarer: