06 maj 2010

Mentorskap

Mentorer finns på många ställen, både inom näringslivet och inom utbildningsväsendet. Att vara mentor är ofta lika givande som att vara adept. Det finns en organisation mot våld och droger bland ungdomar som heter Mentor, mer om dem kan du läsa här http://www.mentor.se/. Det företag som jag arbetar på stöder Mentor och jag gillar personligen deras devis "Om inte vi vuxna känner ansvar, vem ska då göra det?" Det uttrycket är på samma tema som det jag skrivit om många gånger, att vi vuxna måste våga vara vuxna och förebilder för våra ungdomar.

Mentorskapet är något som näringslivet och även våra kommunala verksamheter skulle kunna ta till sig. Att bjuda in ungdomar i verksamheten för praktik och för att lära sig hur arbetslivet fungerar, vilket ofta är första gången ungdomarna ges möjlighet att besöka en arbetsplats. Att bjuda på sin egen tid genom att besöka våra nior på Karlsängskolan eller elever på gymnasieskolorna för att de ska få en presentation av vad det kan innebära att vara egen företagare eller kommunalanställd. Syftet är givetvis att stärka ungdomarna och öka deras kontakter med vuxenvärlden. Likaså är det en fördel för de arbetsgivare vi har i Nora att presentera sina verksamheter och samtidigt skapa kontakter med de ungdomar som skall söka utbildningar och så småningom söka jobb. Att få dem intresserade av de jobb som vi kan erbjuda i Nora, att få ungdomarna att se möjligheterna med utbildning för det jobb som efterfrågas i kommunen.

Mentorskap för framtiden - en fördel för arbetsgivarna att få en bild av hur ungdomar har det, skapa kontakter och att kunna presentera sin verksamhet och företag som en potentiell arbetsgivare och givetvis positivt för ungdomar att få en inblick i vuxenlivet. Här kan näringslivet vara en kompletterande kraft till de kommunala insatserna. Skola, näringsliv och offentliga sektorn i samarbete för ungdomars framtid. Vem vågar ta första steget i Nora?

Inga kommentarer: