26 maj 2010

Folkpartiet har rätt - igen ;)

Folkpartiet liberalernas partiledare Jan Björklund har föreslagit sänkta löner, sk. lärlingslöner för ungdomar, en sänkt lön som är sammankopplad med ett utbildningsmoment. På så sätt ökar företagens intresse för att anställa ungdomar. Samtidigt ges ungdomar som inte vill plugga vidare efter gymnasiet en chans att lära sig ett yrke.
Facket rasade och statsminister Reinfeldt höll inte med men forskningen visar att det folkpartistiska förslaget är helt i rätt riktning! Jämförelser med Danmark och Tyskland visar att ungdomsarbetslösheten kan halveras och mer än så genom ett sådant förslag.

Självklart är det så att som arbetsgivare är man mer benägen att anställa en 35- åring som har goda vitsord i sitt cv än en 19-åring som inte ens har några referenser och nyss gått ut gymnasiet. Som arbetsgivare är man mer intresserad av att anställa en person som kan jobbet och är hyfsat självgående en en ungdom som man förstår att man måste lägga ner en hel del tid på handledning på och kanske även "uppfostra" i viss mån, i vikten av att komma i tid på morgnarna och hålla tider... Alldeles särskilt om lönen ligger på samma nivå.

Jag håller med Björklund, alltid bättre med ett jobb än att behöva gå på socialbidrag!

Inga kommentarer: