28 maj 2010

Lockande för småföretag

Kritiken och motståndet från socialdemokraterna mot alternativ i vården och omsorgen handlar ofta om att det är stora företag med vinstkrav som går in och tar andelar av äldreomsorgen eller hemtjänsten.
Nu visar en undersökning som Tillväxtverket gjort att de flesta företag inom omsorgssektorn är små företag..nio av tio företag har färre än 20 anställda.Allra vanligast är små lokala företag med färre än fyra anställda. Ofta kombinerar företagen hushållsnära tjänster med äldreomsorg. Hälften av dessa företag har en kvinna som ägare/grundare/VD.
Lagen om valfrihetssystem - LOV - som socialdemokraterna valt att inte införa i Nora är en sådan "dörröppnare" som stimulerar tillväxten av dessa mindre tjänsteföretag som oftast drivs och ägs av kvinnor. RUT är en annan sådan faktor som stimulerar tillkomsten av fler småföretag inom denna sektor.
Dessa småföretag kan, om de går bra och jordmånden är gynnsam, utvecklas till större företag som på sikt har möjlighet att anställa personal. Men för socialdemokraterna och deras rödgröna partikamrater är dessa företag inte intressanta, kundval och valfrihet är inga honnörsord och inget som dessa partier prioriterar utan i första hand skall kommunen sköta vård och omsorg. Inte undra på att de är oroade över vad ett eventuellt regeringsskifte skulle kunna innebära...

Inga kommentarer: