29 maj 2010

Storleken på barngrupper i förskolan

Läser förvånat i SvD att Moderaterna i sitt förslag till skolpolitik före valet föreslår att taket för antalet barn i barngrupperna i våra förskolor skall slopas. Moderaternas gruppledare i utbildningsnämnden menar att storleken på barngrupper bara är ett teoretiskt mått då alla barn inte är där samtidigt. Centerpartiet är på samma linje medan Kristdemokraterna och Folkpartiet liberalerna står fast vid att taket skall finnas kvar.
Föräldrarna är upprörda och samlar namn för att skicka in till skolminister Björklund före valet vilket är förståeligt. Att säga att alla barn inte är där samtidigt är en sanning med modifikation - idag när maxtaxan finns i alla Sveriges 290 kommuner så är det också så att under större delen av dagen är alla barnen på plats. De flesta föräldrar arbetar heltid bägge två och har sina barn på förskolan heltid. Att barngrupperna inte ska vara för stora är för mig självklart - Folkpartiet liberalerna står fast vid att grupperna för de små barnen (1-3) skall vara max 14 och för de större (4-5) barnen max 18. Skolverket förordar grupper om max 15 barn som ett mått för att barnen skall utvecklas på ett bra sätt.
Som vuxen kan man alltid kalla in Arbetsmiljöverket för att göra en kontroll av arbetsmiljön om personalen inte mår bra -för barnen finns inte den rätten...Därfär är det extra viktigt att vi vuxna värnar om en bra arbetsmiljö för våra barn!

1 kommentar:

Sten Tyrfors sa...

Det är väl personaltätheten som är det viktiga?