04 maj 2010

Så kom den då....

Givetvis talar jag om Svenskt Näringslivs ranking som kom idag. Inte helt oväntat har Nora halkat ytterligare fyra pinnhål och är nu nere på 275:e plats av 290 möjliga...

Detta trots att socialdemokraterna som styr kommunen kommit överen med det lokala näringslivet att målet är att inom tre år (beslutet togs i höstas på Företagsveckan) skulle Nora ligga på plats 100. Ett sådan mål förpliktigar givetvis och möjligheten att nå målet stärks inte av att Nora nu halkar ner på rankinglistan. De rankinggrundande frågorna är dessa:

Allmänhetens attityder till företagande
Kommunalpolitikernas attityder till företagande
Kommunala tjänstemännens attityder till företagande
Medias attityder till företagande
Skolans attityder till företagande
Kommunens service till företagen
Kommunens tillämpning av lagar och regler
Konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen
Vägnät, tåg- och flygförbindelser
Tele- och IT-nät
Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens?
Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?

Mer information om enkäten hittar du här http://foretagsklimat.svensktnaringsliv.se/kommun.do?rc=1884&y=2009

En fråga som givetvis kan ställas är då vad som har gjorts för att Nora skall komma närmare möjligheten att nå målet? En kort sammanfattning kan vara att kommunstyrelsens ordförande håller öppet hus en gång i månaden och tidigare näringslivschefen har ersatts med flera näringslivsutvecklare. Resultatet av att kommunstyrelsens ordförande har öppet hus kan jag inte bedöma i dagsläget. När det gäller näringslivsutvecklarna tror jag att tiden varit för kort för att ge genomslag i enkäten redan nu.

Mina kontakter på näringslivssidan visar ganska entydigt att de större företagen i Nora är relativt nöjda med näringslivsklimatet medan de mindre och medelstora företagen tycker att det finns mycket kvar att göra. Här finns mycket att arbeta med och en stor utvecklingspotential minst sagt. Hur vi når målet och vad vägen dit ska innehålla har vi lite olika uppfattningar om i majoritet respektive opposition.

Inga kommentarer: