27 maj 2010

A-kassa åt alla!

Folkpartiet liberalernas förslag om a-kassa åt alla som en del i vårt socialförsäkringssystem är ett bra förslag. Att den ska vara obligatorisk tycker jag är självklart, lika självklart som att vi har andra försäkringar som täcker upp för exempelvis sjukdom.
Idag står 1,5 miljoner människor utanför a-kassan vilket inte är rimligt och inte värdigt en modern välfärdsstat. Med de svängningar som idag finns i ekonomin och konjunkturläge där Sverige som ett litet exportberoende land kan vara väldigt utsatt så är det rimligt att alla mäniskor har tillgång till a-kassan som ett av våra trygghetssystem

Att det skulle urholka den svenska modellen och försvaga fackens ställning som Wanja Lundby Wedin menar är att vara väl drastisk enligt min mening. De allra flesta löntagare är idag medlemmar i både facket och a-kassan och redan idag betalar man den fackliga avgiften till ett post- eller bankgiro och avgiften till a-kassan separat till ett annat post-eller bankgiro. Viktigast anser jag att alla får tillgång till en a-kassa som en del av den svenska modellen med välfärdssystem.
Som kommunpolitiker ser jag fördelar med detta rent ekonomiskt för kommunerna - idag står kommunerna för kostnaderna för socialbidrag för dem som inte är med i en a-kassa. Idag betalar staten redan ca tvåtredjedelar av kostnaden, om folkpartiets förslag vinner gehör skulle staten stå för hela kostnaden och kommunernas socialtjänst skulle inte belastas i lika stor utsträckning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har bättre förslag, se här:

http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/09/6500-kr-utan-villkor-medborgarkonto-och-nytt-penningsystem-det-vore-verkligt-gron