05 maj 2010

Jobben en viktig valfråga

Idag har Allianståget med partiledarna varit i Örebro på sin resa genom Sverige. Det som mest fascinerar mig just nu är att den rödgröna oppositionen på nästan alla områden har "köpt" alliansens politik. Nu vill man inte ens höja skatterna nämnvärt längre...På något sätt känns det som ett erkännande av regeringens politik. Eller kanske "tror man inte att väljarna ogillar borgerlig politik lika mycket som man själv gör" (SvD5/5-10).
Socialdemokraterna pratar mycket om jobben, framförallt är bekymret för dem precis som för oss att ungdomsarbetslösheten är så hög. Därför är det förvånande att de rödgröna envisas med den särskilda ungdomsskatten...Det vill säga att de vill slopa nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 - detta slår ju direkt mot jobb för unga och i förlängningen tillväxten. Den allra viktigaste frågan i valet kommer att handla om jobben och här är det relativt lite vi kan påverka lokalt.

Kommunen kommer inte i någon nämnvärd utsträckning att kunna skapa egna långsiktigt hållbara jobb. Vi vet att behovet av personal inom äldreomsorgen och hemtjänsten på sikt kommer att öka men å andra sidan kommer behoven av lärare sannolikt att minska på grund av färre antal barn. Det blir ingen större ökning av arbetstillfällen i kommunal regi om vi får tro den statistik vi har tillgång till idag.
Desto viktigare då att vi har ett gott samarbete med näringslivet i syfte att ha en god jordmån för små och medelstora företags etableringsvilja i Nora eftersom det är där som arbetstillfällen kommer att skapas. Kommunen kan ha ett nära samarbete med företagen för att skapa arbetsplatsförlagd praktig för de elever som går teknik-och vård och omsorgscollege. Men att utlova fler jobb lokalt blir inte trovärdigt.

Inga kommentarer: