11 maj 2010

Socialnämndens budget i underkant!

I november 2009 var vi framsynta nog att i vårt borgerliga budgetförslag föreslå 1.6mKr mer till socialnämnden än vad socialdemokraterna och vänstern föreslog. Förslaget röstades dock ner både i kommunstyrelsen där vi reserverade oss och i kommunfullmäktige (för mer info se protokollen som ligger på kommunens hemsida).

Oppositionen ansåg redan då att socialnämndens budget inte var tillräckligt tilltagen, men för detta fick vi inget gehör varken av kommunstyrelsens ordförande eller socialnämndens ordförande. Om vi då hade tillskjutit 1,6mKr enligt oppositionens förslag hade vi nu "bara" behövt skjuta till 1,4mKr istället för 3mKr.
Vi vet att socialnämndens budget ligger i underkant och behöver justeras - antalet äldre som behöver hemtjänst ökar och antalet elever i skolan minskar - alltså behöver en förskjutning av medel göras mellan barn- och utbildningsnämndens budget och socialnämndens budget.

När socialnämndens ordförande idag i tidningen ondgör sig över regeringens politik är det några saker hon väljer att glömma:
I september 2008 gick världen in i en finansiell kris som vi inte tidigare sett maken till. Att människor som då fick gå ut i arbetslöshet nu är utförsäkrade och behöver gå över till försörjningsstöd var väntat, likaså att många av dem som använder försörjningsstöd är ungdomar som kanske inte har haft tillräckligt lång anställning innan uppsägningen för att kunna använda sig av a-kassan. Att vi skulle ha fler ärenden där socialen får gå in med mellanskillnanden mellan a-kassa och försörjningsstöd finns det inget statistiskt stöd för.

Det socialnämndens ordförande borde ha sagt är :nu har vi facit på regeringens politik, Sverige har kommit ur den finansiella krisen med Europas starkaste statsfinanser och en arbetslöshet som toppar på 9 % istället för på 12 % som prognoserna visade. Företagen börjar anställa igen vilket kommer att påverka kostnaderna för socialbidrag i en positiv riktning.

Inga kommentarer: