18 maj 2010

Tidigare betyg - Läs Jan Björklunds nyhetsbrev!

"Betygen [.] medför att arbetet i skolan riskerar få en inriktning mot att meddela kunskaper och färdigheter" (SOU 1977:9)

Citatet är hämtat ur betygsutredningen på 1970-talet och är talande för en utveckling i skolan som handlat om att kunskapsuppdraget alltmer tonats ned. Jag är övertygad om att svenska skolans försämrade resultat kan spåras tillbaka till vänsteridéerna på 1970-talet, då betyg blev elakt och kunskap något fult.
När alliansen vann valet 2006 satte vi punkt för den utvecklingen. Vi inledde ett mycket omfattande reformarbete på utbildningsområdet.
I dag presenterade jag ett nytt förslag, om att betyg ska sättas från och med årskurs sex i grundskolan. Det innebär att ett av alliansens viktigaste vallöften nu infrias.
Med betyg från årskurs sex blir skolan bättre på att ge information till elever och föräldrar. Skolan kan följa upp resultaten och för den elev som riskerar att få underkänt är det viktigt att få veta det tidigt, så att det finns möjlighet att höja betyget.
Betyg sporrar eleverna till att anstränga sig lite mer. Skolan blir på så sätt viktigare och på sikt ökar detta resultaten.
Från och med höstterminen 2012 föreslås eleverna i årskurs sex i grundskolan få betyg, och då får även sjuorna betyg för första gången. Rent konkret innebär det att dagens tredjeklassare kan bli de första eleverna på nästan trettio år som får betyg i årskurs sex.
Hela inlägget är kopierat från Jan Björklunds nyhetsbrev.
Läs mer om förslaget här:
http://www.regeringen.se/sb/d/12471/a/145969

Inga kommentarer: