02 augusti 2010

"Norm"aliseringen av samhället

Idag talar vi mycket om vad som är den rådande normen. Förra veckans Pridefestival med seminarier och debatter satte fokus på heteronormen, vilket är bra - vi ska inte självklart ta för givet att sambo till Pelle heter Lisa eller tvärtom.
Å andra sidan ska vi väl inte ta för självklart att Pelles sambo inte heter Lisa heller, eller? Vi kan idag inte ta för givet att människor tror på Gud, men å andra sidan kan vi ju inte heller ta för givet att människor inte tror på Gud...eller, vi kan inte ta för givet att någon är mot abort, lika lite som vi kan ta för givet att någon är för abort.
Vi kan inte heller förutsätta att alla som älskar varandra vill ingå äktenskap, lika lite som vi kan förutsätta att de inte vill ingå äktenskap.

Är det inte det som är tolerans, att inte ta för givet, men att heller inte fördöma, oavsett om din sanning överensstämmer med min?

Vem är jag att fördöma eller ifrågasätta vilka beslut du tar i ditt liv? Vad vet jag om vad dina beslut grundar sig på? Mycket sällan har jag som medmänniska hela bilden klar för mig, eller hur?
Någonstans måste vi även ha med oss det faktum att vi i Sverige är knappt 9,5 miljoner människor, ett av de allra minsta länderna och ett av det mest sekulariserade i Europa och världen. Vad säger att våra normer är de rätta för andra människor? Att sätta sig till doms över andra är knappast rätt väg att gå...

Göran Skytte lyfter frågan om tolerans i sin kolumn i dagens SvD http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/garna-lite-tolerans-aven-for-andra_5073519.svd på ett utmärkt sätt, och jag menar att den diskussion om Bard & Swartz debattartikel som Skytte för är rätt - vari ligger allmänintresset när dessa herrrar hackar på Schyman och hennes försvar för sexköpslagen?? Så vitt jag vet är den enda "normen" som vi alla måste följa i samhället är den juridiska och den gäller även för Bard & Swartz.

Att då gå ut och säga att man har gedigen erfarenhet av att sälja sex inbjuder mest till att genomföra en förundersökning för att möjligtvis hitta sexköpare - för det kan väl inte vara så att Bard & Swartz vill locka till en uppluckring av den norm och det regelverk vi alla måste följa, nämligen det juridiska?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Gabrielle!
Men det är också viktigt att vi alla har en egen åsikt, så att vi inte blir som "pastor Jansson", så liberala så att vi inte har några bestämda åsikter om nånting. Ha en åsikt, stå för den, och låta andra ha sina åsikter och respektera dem. Det är väl detta som Skytte försöker säga. I Sverige i dag, verkar det ibland som om det är en åsikt i taget som är godkänd - den som för tillfället är den politiskt korrekta.
BP

Gabrielle sa...

Instämmer helt med dig! Ibland måste man våga sticka ut hakan även om det inte är politiskt korrekt!

//Gabrielle