15 juli 2012

Ny hobby?

Läser i tidningen att biodling åter kommit på modet som en hobby. Att på så sätt kunna få sin egen honung är säkert fantastiskt. En mycket viktig hobby då vi människor skulle stå oss ganska slätt utan bin. Den bidöd som farit fram över världen är oroande och nu väljer alltfler att syssla med biodling även inne i våra städer.

Forskarna står fortfarande till stor del utan svar på den bidöd som världen drabbades av med start 2006. Det troliga är att det som orsakat bidöden är de kemikalier som används i stor utsträckning inom jordbruket. Forskning kring detta pågår.

Binas viktigaste insats är givetvis pollineringen. Utan den inga frukter, grönsaker och bär. Foder till de djur som producerar mjölk och kött behöver också pollineras. Vi skulle få klara oss utan bomull, kaffe och glass om inte bin fanns. I vissa områden i Kina är det redan idag så att bidöden inneburit att människor får pollinera fruktträd för hand, med penslar...Att det inte är hållbart i längden behöver knappast sägas.

Nu är det till och med på modet i storstäderna att företag i olika branscher har egna bikupor, för att på så sätt marknadsföra sig som ett hållbart och ekologiskt ansvarstagande företag gentemot kunder, konkurrenter och medarbetare. Många är involverade i att få det lilla honungsbiet att överleva, för människans fromma.

2 kommentarer:

Christina sa...

Håller med dig om vikten av bin - liksom kanariefågeln i gruvan var med som en indikator är bi och humlor det i naturen. Vet inte m du ar läst det här http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15118523.ab. Jag hade gjort det precis innan din bloggpost så sammanhanget blev lite roligt :-)

Gabrielle sa...

Hade inte läst det innan men nu så, det blev ju en fullträff :)