14 juli 2012

Inte nu igen...Med anledning av händelserna i Gävle kör jag en repris på detta inlägg och hoppas att speciellt killarna i Gävle (och andra städer) läser det:

Jag förvånas alltid över att tidningarna är fulla av goda råd om vad flickor/tjejer/kvinnor inte bör göra/undvika att göra för att om möjligt inte bli offer för en våldtäktsman...

Alltifrån förslag på att vi skall lära oss självförsvar till att vi inte bör gå på vissa gator eller i vissa områden efter mörkrets inbrott, inte vara utmanande klädda, att vi bör utrusta oss med en pepparströare i fickan, vara beredda med nyckelknippan så att vi snabbt kan komma in i vår port utan att bli antastade och så vidare, det är ingen hejd på vilka förslag som tas upp – allt i syfte att vi inte ska bli utsatta för en våldtäktsman!

Det jag saknar i hela denna debatt är vad pojkar/killar/män borde lära sig att inte göra!!

Det är ju ändå i majoriteten av våldtäkterna någon av det manliga könet som är förövaren, antingen i grupp eller ensam – så varför pratar vi aldrig om vad de borde lära sig att inte göra?? Vad är orsaken till att vi inte diskuterar vad det är vi borde lära ut till våra pojkar/killar när de växer upp? Varför pratar vi inte om att det inte är OK att göra något som helst mot någons vilja – vare sig det handlar om ett sexövergrepp eller annat våld? För en våldtäkt handlar inte om sex, den handlar alltid om våld.

Varför är inte tidningarna fulla av tips och tankar till killar/män om vad de bör tänka på i relationen med det motsatta könet, vad de bör göra och inte för att kunna skapa en relation som är uppbyggd på ömsesidigt respekt och ansvarstagande även när det gäller sex. En lista med vad som är OK i umgänget med den man är kär i eller intresserad av.

Det finns inga förmildrande omständigheter kring en våldtäkt och den kan aldrig förklaras med att mannen har en starkare sexualdrift och så att säga ”inte kan hejda sig” den kan heller aldrig urskuldas med att kvinnan sett ut på ett visst sätt, eller haft sex med personen ifråga tidigare.

Någonstans önskar jag att vi tar upp frågan om vilka förebilder våra pojkar har och varifrån de får dessa. Vad läser de, vad kollar de för sidor på Internet, vad tittar de på för filmer och hur tar vi upp detta i samtalen med dem.

En "informativ" bloggpost om vad killar bör tänka på innan de våldtar finns här.

Inga kommentarer: