05 juli 2012

Kloka, socialliberala förslag från Folkpartiet
Idag är det Folkpartiets dag i Almedalen och Jan Björklund presenterar sex förslag till reformer på arbetsmarknadsområdet. Du kan läsa pressmeddelandet i sin helhet här.

Ett av de viktigaste förslagen , en obligatorisk och allmän a-kassa för alla har jag bloggat om tidigare. Det borde vara självklart att en arbetslöshetsförsäkring omfattar alla på arbetsmarknaden.
Om du blir arbetslös och inte själv har tecknat dig för en a-kassa så kommer du ändå att omfattas av försörjningsstöd i din kommun, dvs. kommunen har det yttersta försörjningsansvaret för dig.

Dessutom föreslår Folkpartiledaren att de differentierade a-kasseavgifterna ses över och harmoniseras så att mer enhetliga avgifter blir resultatet.
Idag kostar a-kassan flera hundra kronor för en kollektivanställd elektriker eller städerska men bara en knapp hundralapp för en tjänsteman. En av orsakerna till detta är att a-kassorna tar hänsyn till andelen arbetslösa i respektive fackförbund.
I de fackförbund som har a-kassorna för kollektivanställda finns även en del andra avgifter såsom ex. mätavgifter inkluderade.

Avslutningsvis vill Folkpartiet även höja taket i a-kassan, även det något som jag bloggat om tidigare. Det är inte rimligt att taket ligger så långt ifrån den medelinkomst som de flesta har.
Genomgående kloka och genomtänkta förslag tycker jag, framförallt gillar jag den socialliberala ansatsen i dem. En sån här dag känns det extra bra att vara folkpartist! Glädjande att både Centerpartiet och Kristdemokraterna ställer sig bakom kravet på en ändring av de differentierade a-kasseavgifterna.


1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst, en allmän obligatorisk A-kassa för de i arbetsför ålder är en bra pincip. Sen beror det ju på hur det utformas rent praktiskt förstås, vilket inte verkar vara så lätt