19 juni 2011

Vårt viktiga bibliotek

Folkpartiet liberalerna skriver just nu på sitt nya partiprogram. En viktigt punkt som tas upp är en skrivning om vikten av biblioteken och deras förändring för att möta behoven i vårt informationssamhälle. Om du vill vara med och påverka folkpartiets nya kulturprogram kan du göra det på http://www.folkpartiet.se/ Kraven från oss medborgare ökar, vi vill ha snabbare service och enkel hantering och tack vare nya tekniska lösningar ges det nya möjligheter. Ett bra exempel är väl den apparat som finns där du själv kan låna och återlämna dina böcker på Noras bibliotek.

Folkpartiet liberalerna föreslår bland annat att det lånekort som du och jag har ska gå att använda på alla bibliotek i hela Sverige. Att biblioteken inte bara ska vara en plats att kunna läsa en tidning eller låna en bok eller dator utan att biblioteken får bli en ny mötesplats, ett offentligt vardagsrum där det kan bjudas in till samtal och där kompetent personal ger den service och vägledning som vi som besökare begär.

Vi förelår att alla enskilda bibliotek skapar en biblioteksplan för hur just detta enskilda bibliotek är tänkt att fungera på just den orten. Nora kommuns biblioteksplan kan du hitta här. 
I Noras biblioteksplan slås det bland annat fast att biblioteket ska vara en möteplats för kultur och kunskap. Det innebär givetvis att det ska vara tillgängligt för alla, att biblioteket skall inbjuda till möten  - i Nora finns ex både föreläsningar, stickkafé och intressanta utställningar.

I den nya skollagen som träder i kraft 1/7 2011 stärks skolbibliotekens roll, också en viktig del i bibliotekens arbete. Att ge barn och unga en möjlighet att komma i kontakt med olika typer av litteratur som fångar deras uppmärksamhet och inspirerar dem att själva fortsätta läsa, eller lyssna, på litteratur, är inte minst viktigt.
En annan grupp som bör uppmärksammas särskilt är våra äldre, både de som fortfarande bor hemma och de som bor på våra särskilda boenden. Där skulle jag önska att informationen till dem om aktiviteter på biblioteket, och deras möjlighet att få låna hem böcker via väntjänst och hemtjänst säkerställs.

Inga kommentarer: