21 juni 2011

Nästan varannan kvinna utsatt för våld och trakasserier...

Om nästan varannan kvinna i Europa är utsatt för våld och trakasserier, varför är det då så svårt för många länder att skriva på den nya konvention som Europarådet för mänskliga rättigheter tagit fram och som ska definiera en rad olika brott mot kvinnor??

Brott som räknas upp i konventionen är exempelvis våldtäkt, kvinnlig omskärelse och tvångsäktenskap. I mina ögon borde det vara självklart men synen på vad som skall räknas som kvinnovåld spretar bland länderna i Europa. Bara 12 av 47 länder har skrivit på och röster höjs i flera länder på att man vill välja bort en eller flera paragrafer av olika orsaker.
Orsaken kan exempelvis vara att våld i hemmet inte betraktas som ett brott utan som ett socialt problem. Våldtäkt inom äktenskapet är till exempel inte straffbart i Slovakien, Monaco och Moldavien.
Att synen på kvinnovåld spretar så oerhört är verkligen beklämmande och visar att vi fortfarande har en mycket lång väg att gå innan vi kan hävda att jämställdheten mellan könen är på den nivå som den borde vara!

Inga kommentarer: