26 juni 2011

En inkluderande arbetsmarknad - ett folkpartistiskt förslag

En mer inkluderande arbetsmarknad och en ändring av aktivitetsersättningen för unga är ett av förslagen från Folkpartiets socialförsäkringsgrupp, där länets riksdagsman Johan Pehrson är ordförande.
Det är bra att vi nu ser över möjligheten för unga att få förtidspension, det får aldrig vara en enkel utväg att få förtidspension, speciellt inte för en ung människa. Att redan i unga år bli passiviserad och inte ha några krav på sig är inte bra. Möjligheten måste finnas, men ska alltid användas restriktivt. För den som saknar arbetsförmåga helt för all framtid ska den vanliga sjukersättningen givetvis tillämpas.

Alla människor mår bäst av att känna sig behövda, av att ha någon som frågar efter dem och av att ha en aktivitet att ägna sig åt på dagarna. Täta uppföljningar där man följer upp varje individ ett par gånger om året är viktigt för de unga som har en nedsatt arbetsoförmåga under kortare tid.
Politiken behöver fokusera på aktivietsersättningen. Idag är det omkring 26 500 personer mellan 19-29 år som har förtidspension. Det är självklart en politisk och personlig katastrof! Det är oerhört viktigt att vi hittar metoderna för hur vi ska kunna erbjuda alla en plats i vårt arbetsliv.

Inga kommentarer: