17 juni 2011

Nyhetsbrev från Nyamko Sabuni:

Medan de flesta ser fram emot sommarlovet då skoldagarna ersätts med bad och lek, innebär ledigheten för en del unga pojkar och flickor i stället oro för att familjen planerar gifta bort dem utomlands - med någon de själva inte valt.



Detta kan inte och ska inte ursäktas med hänvisning till tradition eller kultur. Samhället - även våra ambassader - måste finnas där för att stödja flickan eller pojken tillbaka till ett liv i frihet.


Vi har instruerat våra ambassader vad de ska och kan göra när de kommer i kontakt med dessa problem. Svenska ungdomar som utsätts för familjerelaterade hot och våld i utlandet måste ha någonstans att ringa för hjälp. Det kan handla om olika slags stöd, från rådgivning och kontakter med lokala myndigheter i Sverige till att i vissa fall bistå med hemresa.


UD har därför tagit fram en särskild vägledning för ambassaderna om hur de ska stödja fall där svenska ungdomar befinner sig utomlands och har tvingats eller riskerar att tvingas gifta sig mot sin vilja.


Behovet av åtgärder för att skydda unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck ifrågasätts inte längre i Sverige. Den som växer upp i Sverige ska vara trygg med att samhällets instanser gör sitt yttersta för att skydda dem.

Inga kommentarer: