27 juni 2011

Cannabis - en ofarlig drog?

Läste i helgen om hur polisen i Stockholm gör hembesök till ungdomar under arton år som man misstänker använder cannabis. Ett framgångsrikt sätt att arbeta då man på ett tidigt stadium dels får med föräldrarna dels konfronterar ungdomen även om misstankarna inte är tillräckliga för att räcka till husrannsakan eller kroppsvisitation. Modellen kallas för Linköpingsmodellen. Kontakt med den missbrukande ungdomen på ett relativt tidigt stadium innebär ofta att missbruket inte fortsätter.

Om cannabis är farligt eller inte - där går meningarna isär. Jag vill dock hävda att cannabis är farligt för att det ofta leder till användning av än tyngre droger. Cannabisanvändning innebär att du har sänkt din tröskel för att pröva något annat. Redan det faktum att du röker vanliga cigaretter innebär att du har en lägre tröskel för att prova att röka något annat. En icke rökare har en högre tröskel innan han säger ja tack till en joint...

Vi vet att cannabisanvändningen ökar, vi vet att det finns starka krafter som via lobbying arbetar för att cannabis skall legaliseras även i Sverige. Jag tycker att det vore olyckligt och anser att allt förebyggande arbete när det gäller droger och ungdomar bör vara av högsta prioritet! Som förälder är det viktigt att veta hur cannabis ser ut, hur det luktar och hur man kan se på någon om man har rökt. Här kan ofta skola, social och föräldrar på stan hjälpa till med fakta.

Inga kommentarer: