06 juni 2011

Folkpartiet vill tillsätta en haverikommission...

Idag låter jag dig ta del av jämställdhetsminister Nyamko Sabunis senaste nyhetsbrev:


Alla mord är fruktansvärda brott som samhället måste göra sitt yttersta för att stoppa. Ofta finns det ingen förvarning. Men när det gäller dödsfall i samband med ett brott i en nära relation finns det speciella omständigheter.

En åtgärd som jag och folkpartiet länge kämpat för är att vi skulle införa en så kallad "haverikommission" som skulle utreda omständigheter bakom varje dödsfall som inträffar i samband med våld i nära relation. Det är därför välkommet att regeringen nu presenterar innehållet i ett kommande lagförslag om dödsfallsutredningar.


Det är inte ovanligt att offret tidigare sökt hjälp hos sociala myndigheter eller polis. Det våld som utövas i en nära relation eller mot en närstående är ofta systematiskt och kontinuerligt. Våldet kan pågå under lång tid och vara ett återkommande inslag i relationen. Kvinnan hamnar i en beroendeställning och våldet intensifieras ofta när kvinnan försöker lämna mannen. Det har hänt att ett mord kunnat stoppats om samhället agerat tidigare och tydligare. I Sverige avlider varje år i genomsnitt 20 kvinnor på grund av våld av närstående. Motsvarande siffra för män är i genomsnitt 8.

Regeringens förslag innebär att när en kvinna eller man avlider med anledning av brott av närstående ska det utredas. Det ska finnas skäl att anta att dödsfallet har samband med något förhållande som har inneburit att kvinnan eller mannen varit i behov av skydd eller stöd och hjälp att förändra sin situation och samhället misslyckats med detta. Lagen ska också gälla när svenska medborgare dödas utomlands, för att komma åt hedersrelaterat våld.


Syftet med utredningarna ska vara att ge underlag för förslag till åtgärder som förebygger att kvinnor och män utsätts för våld eller andra övergrepp av närstående eller tidigare närstående personer.
Det ska påpekas att förslaget är könsneutralt. Det viktiga är om dödsfallet är kopplat till en nära relation, inte om offret är kvinna eller man. Det är samma utgångspunkt för regeringens övriga arbete mot våld i nära relationer. Men vi får aldrig bortse ifrån eller tappa fokus på att våld i nära relationer i övervägande del drabbar just kvinnor. Många kvinnor lever under ständiga hot mot sitt liv och sin frihet.


Vi kan inte acceptera att kvinnors liv begränsas av män som hotar, misshandlar och i extrema fall till och med mördar. Hemmet ska vara en trygg plats - inte en brottsplats.


Vänligen,


Nyamko

Inga kommentarer: