12 juni 2011

Värdet av meddelarfrihet

Capio ställer sig främst i ledet av privata vårdföretag och tecknar kollektivavtal om meddelarfrihet för alla anställda i Sverige. Genom detta får drygt 3000 anställda som arbetar på de sjukhus och vårdcentraler som drivs av Capio del av samma meddelarskydd som finns inom den offentliga sektorn genom lagstiftning. Det som undantas hos Capio är givetvis företagshemligheter.

Min åsikt är att det är bra att Capio nu tar täten för meddelarfrihet - alltför länge, och med rätta, har bristen på yttrandefrihet bland anställda i privata företag som drivs med skattemedel kritiserats. Fler folkpartister tycker som jag, läs här  

Nu hoppas de fackliga företrädarna givetvis att fler företag följer efter.Avtalet innebär att Capios anställda får rätt att kontakta media och lämna uppgifter. Om så görs får arbetsgivaren inte efterforska källan eller särbehandla någon som har lämnat uppgifter.
Liknande avtal finns, dock enbart som policydokument vilket inte alls ger samma skydd som ett kollektivavtal. Med ett kollektivavtal är det möjligt för fackförbunden att tvista rättsligt om det skulle behövas.

Inga kommentarer: