02 juni 2011

HR strategi & värdighetsgaranti

Ett återkommande ämne på min blogg har varit den kompetens- och personalbrist som hotar framförallt de kommunala verksamheterna de närmaste åren, jag försöker fånga upp goda exempel på hur man arbetar med olika lösningar för att hitta framkomliga vägar och modeller för hur kommunalt arbete kan göras än mer attraktivt.

Ett område som är kritiskt är vård-och omsorgen i kommunerna. Idag råder redan brist på sjuksköterskor, inom en femårsperiod kommer även brist att råda på undersköterskor. Lycksele verkar ha hittat en modell för att locka unga undersköterskor till sig.
Kommunen har på ett tydligt sätt visat upp sig ute i skolorna genom att vårdpersonal varit ute och berättat om sitt arbete, sommarjobb i vården har varit bättre betalt än andra sommarjobb och man har haft ett gott samarbete med landstingen för att få ungdomarna att söka omvårdnadsprogrammet. Det har resulterat i att Lycksele idag har fler yngre anställda än de flesta andra kommuner. 
Ett långsiktigt strategiskt arbete som gett resultat, grattis Lycksele!

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen vill regeringen att kommunerna skall ha. Senast den 7 juni skall ansökan vara inne för att få ta del av de 98 miljonerna som avsatts av regeringen för detta.

Inga kommentarer: