10 februari 2010

VG till Lärarfortbildningen

Regeringens satsning på lärarfortbildningen har varit mycket lyckad läser jag i Skolverkets nyhetsbrev. Målet att nå 30 000 lärare innan 2011 kommer sannolikt inte att nås men närmare 10 000 lärare har genomgått fortbildningen. Lärarna vittnar om att de både fått ökade ämneskunskaper och ökade kunskaper rent ämnesdidaktiskt (didaktik = läran om undervisning källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Didaktik). Detta innebär att man känner sig säkrare och att lärarna kunnat förändra både vad som lärs ut och hur man gör det i sina klassrum.

De flesta kommuner har avsatt ekonomiska medel för att skicka sina lärare på kompetensutveckling, så många som 272 av 290 kommuner. Lågkonjunkturen och medfinansieringskravet har inneburit att vissa kommuner valt att avvakta medan andra kommuner har sett en möjlighet att vidareutveckla sin personal för framtiden. Givetvis behöver skolorna även tid på sig för att genomlysa och planera vilka behov av kompetensutveckling som man har behov av.Behovet av fortbildning för lärarna kommer att kvarstå och denna typ av satsningar som regeringen nu gjort är viktiga även i framtiden.
Friskolorna har varit underrepresenterade och därför väljer nu Skolverket att göra en rejäl satsning både mot fristående mindre friskolor och de större friskolekoncernerna.

Satsningen innebär givetvis att elevresultaten lyfts i de kommuner där lärarna deltagit i detta. Eleverna har getts möjlighet att få visa sin fulla potential genom kunniga och duktiga lärare. Förhoppningsvis innebär det i förlängningen att i de deltagande kommunerna så kommer eleverna att nå målen i högre utsträckning-


Inga kommentarer: