16 februari 2010

Ett exempel på entreprenörsanda

Det pratas mycket om äldreomsorgen och hur vi skall kunna göra arbetet där mer attraktivt, hur vi skall få unga människor att söka den lämpliga utbildningen. Arvid Morin som startat företaget Ung omsorg har tänkt till kring detta och även kring det faktum att vi i Sverige är så ålderssegregerade. Vi har helt enkelt för få mötesplatser där äldre och yngre kan umgås på ett naturligt sätt om vi jämför oss med länder som exempelvis Spanien.
Arvid har tillsammans med två studiekamrater startat sitt företag för att ge ungdomar chansen att jobba inom vården. Ungdomarna jobbar extra på helgerna medan de studerar och får på så sätt chansen att lära känna äldreomsorgen. Förhoppningsvis innebär det att de får en positiv bild av äldreomsorgen och blir intresserade av att utbilda sig inom omsorgsyrket.
Ungdomarna är ansvariga för att ordna sociala aktiveteter, det vill säga sätta lite guldkant på tillvaron. Det kan handla om promenader, spela spel, läsa en tidning eller ta en fika och prata en stund.Allt det här som kan vara svårt för den ordinarie personalen att hinna med.
Idén fick han genom att han har nära anhöriga som arbetat inom vården vilket gett honom en del inblick i svårigheter och möjligheter.
Han arbetar tillsammans med vårdföretaget Carema som har etablerat verksamheten i ett tjugotal kommuner och ca 500 ungdomar är ute och arbetar i vården. Jag tycker att det här är en toppenidé och hoppas att idén får växa dels inom Carema men även att den får avknoppningar på flera håll.

Inga kommentarer: