Läser i dagens SvD om lärarbetyg http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/betyg-pa-lararna-helt-feltankt_4258681.svd - alltså att eleverna skall tillåtas att sätta betyg på lärarna - och undrar varför?
Är det på grund av någon sorts rättvisepatos som socialdemokrater i Malmö och moderater i Sollentuna vill tillåta detta? Dessutom menar de att denna betygssättning skall påverka lärarnas löner...När många knappt tror på prestationslöner i andra sammanhang hur kan det då plötsligt bli aktuellt i våra skolor, och på dessa premisser??
Att detta skulle förbättra eller utveckla undervisningen kan jag inte alls hålla med om - jag tror helt enkelt inte att barn är mogna nog att sätta betyg på sina lärare. När det gäller betygssättning så är ju förslaget att endast utbildade lärare ska få ansvara för betygssättningen i våra skolor. Vad får oss då att tro att barn som är just barn och inte ens har uppnått "vuxen mognad" ska kunna vara kapabla att sätta betyg på sina lärare på ett moget och omdömesfullt sätt?
Att bedöma prestationer och ge feedback till lärarna är ju ett chefsuppdrag, det vill säga rektorns uppdrag då det är rektorn som är närmaste chef. Det är alltså rektorn som i medarbetarsamtal och lönesamtal skall sammanväga resultat och prestationer och ge varje lärare en individuell lön.
Att lärarna tillsammans med barnen utvärderar olika delar i undervisningen är klokt och viktigt, men att ge barn i uppdrag att betygssätta sina lärare verkar huvudlöst!
1 kommentar:
Det som eleverna kan gör genom att fe feedback/återkoppling på lärarna är hur bra pedagoger är de egentligen. Läraren och rektorn tror kanske att läraren är ypperlig lärare men eleverna tycker att undervisningen är dålig. Läraren kanske inte kan lära ut på ett begripligt sätt och kanske gör det för svårt för sig själv.
Jag skulle som lärare varit mycket intresserad av hur eleverna egentligen förstår och reflekterar över mig som lärare. Många elever vågar inte berätta om de förstår eller inte förstår ämnet.
Jag är för all typ av utvärderingar, men det bör alltid filtreras genom deras chef (rektorn) som gör helhetsbilden av undervisning, sociala uppdrag och som pedagog.
Mer av detta i skolan.
Skicka en kommentar