15 februari 2010

Rätt till partistöd?

Läser i Dagens samhälle att SD fått en halv miljon i partistöd för tomma stolar och mer kan komma att utbetalas. Det känns ganska märkligt måste jag säga, även om det rent juridiskt är korrekt...oavsett vilket parti det handlar om som dels inte haft verksamhet i berörd kommun, dvs. ingen lokal partiorganisation, dels har tomma stolar där ingen gör partiets röst hörd i kommunfullmäktige. Men ändå ska det gå att få partistöd. Självklart måste regelverket ses över för framtiden.

Partistöd är det ekonomiska stöd som kommunen betalar ut från skattemedel till lokala partiorganisationer för att de ska kunna arbeta i sin hemkommun. Men om det inte finns några lokala företrädare, vilket är fallet med SD i många fall var skickas pengarna då? Jo, rakt upp till den centrala partiorganisationen på riksplanet. Detta tror jag om jag inte minns helt fel är en hantering som SD är ensamma om, alla övriga partier använder pengarna som de är tänkta, för att arbeta partipolitiskt i den egna hemkommunen. Det här innebär givetvis att SD på riksnivå kommer att ha en rejäl kassakista att ösa ur för att bedriva valkampanj.

En av orsakerna till att SD inte är så engagerade på lokalplanet är givetvis att de har en relativt tunn agenda när det gäller kommunalpolitik. Jag har hittills inte sett något partiprogram lokalt för SD här i Nora. Vad vill SD med skolan, med äldreomsorgen, med kulturen i Nora? Hur vill man utveckla Nora till en attraktiv ort att bo och arbeta i? Vad anser man om samarbetet med BKT och BMB? Vad har man för åsikter om Länspendeln? Det är dessa frågor som är intressanta att ställa på den kommunala nivån.

Ser även att fyra av tio Sverigedemokrater (37 %) hoppar av sina uppdrag i kommunerna. Det gör att SD har flest avhoppare av alla partier. Enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet kan avhoppen bero på att många Sverigedemokrater inte räknat med att bli invalda och också på ett bristande intresse för kommunpolitik (källa:http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=17370).

1 kommentar:

Joakim Larsson sa...

Ja, vissa av våra invalda blev valda i kommuner där vi inte ens kandiderade. Dessa var givetvis inte särskilt hårt engagerade för oss.

De lokala pengarna tillfaller i första hand distrikten, inte riks, i de områden där det inte finns lokalavdelningar.