Tjugotvå av Sveriges 290 kommuner har valt att införa utmaningsrätt. Utmaningsrätt är ett sätt för kommunen att rulla ut röda mattan för näringslivet, en del av en paketlösning som kan innehålla även intraprenad, avknoppningar, entreprenad och konkurrensutsättningar. Det är ett sätt för kommunen att visa att man inte i alla lägen är den som bäst kan utföra kommunal verksamhet, ett sätt att bjuda in och tala om att man vill ge möjligheter för företagen att ta initiativ.
För en kommun som vill förbättra sitt näringslivsklimat är utmaningsrätten ett utmärkt sätt att visa sin vilja till förändring och det är ett mycket bra sätt att säkerställa att kommunen får bästa möjliga service till bästa möjliga pris. Stora vinster kan göras om anställda och företag får visa att det finns nya och annorlunda sätt att bedriva kommunal verksamhet på.
Upplägget för utmaningsrätten eller utmanarrätten som den också kallas, ser lite olika ut från kommun till kommun. I vissa kommuner kan bara driften utmanas, i andra kommuner kan även försäljning finnas med som alternativ.
Vilka delar av kommunens verksamhet som går att utmana skiljer sig åt beroende på vilken kommun det gäller. Det är alltså varje kommun som bestämmer vilka delar som omfattas av utmaningsrätten, däremot gäller utmaningsrätten inte för myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen med egen personal.
Med detta sagt kan man tycka att Nora kommun som aspirerar på att landa på plats 100 på Svenskt Näringslivsranking inom 2,5 år (idag plats 271) borde anta utmaningen att införa utmaningsrätt i Nora, eller hur?? Fortsättning följer...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar