22 februari 2010

RUT-avdrag

I går visade Rapport att Alliansens införande av hushållsnära tjänster har skapat ca 11 400 nya arbeten. Detta i en sektor som ofta har medfört att ersättningarna betalats svart utan möjlighet för dem som utför jobben att komma i åtnjutande av försäkringar och pensionspoäng. Det bedöms att ca 150 000 människor hittills har använt sig av RUT-avdraget.

Den rödgröna alliansen har tidigare sagt att de vill avskaffa möjligheten till avdrag för hushållsnära tjänster om de kommer till makten. Det skulle innebära att ungefär hälften av alla dessa jobb försvinner. För socialdemokrater och vänsterpartister verkar det svårt att acceptera städning i hemmen, däremot är det accepterat att städa skolor, sjukhus och kontor...varför, som Maud Olofsson så klokt sa i förra valrörelsen, är det OK med ROT-avdrag för målning av fönster men inte för RUT-avdrag för putsning av samma fönster?
Demoskop gjorde 2008 en undersökning som visade att 33 % ansåg att det var OK att betala denna typ av tjänster svart, 2009 har den siffran sjunkit till 15 %. Måhända har införandet av RUT-avdraget bidragit till detta.

Dessutom inställer sig nu en annan fråga: miljöpartiet har intagit en avvikande ståndpunkt gentemot sina samarbetspartners och sällar sig nu till regeringens ståndpunkt att hushållsnära tjänster är positivt och de vill inte längre avskaffa denna möjlighet..vad innebär detta för det rödgröna samarbetet?

Inga kommentarer: