23 februari 2010

Positivt med intraprenader

Redan 2005 motionerade folkpartiet liberalerna i Nora om intraprenader, eller självstyrande enheter som det också kan kallas. Motionen bifölls och man gick ut och informerade kommunens personal om möjligheterna till att starta intraprenad.

I många kommuner på olika håll i Sverige har man insett fördelarna med intraprenadlösningar. Intraprenaden är en självständig resultatenhet i den kommunala förvaltningsorganisationen med mer ansvar och befogenheter än normalt för verksamhet, ekonomi och personal. Enheten är kommunalt ägd och driven och personalen är anställd av kommunen. Detta ger givetvis en trygghet som innebär att medarbetarna får större frihet att utveckla sina egna idéer utan att för den skull ta steget fullt ut och starta eget företag.

Tanken är givetvis att intraprenaden skall få ta ett helhetsgrepp kring sin egen budget och på så sätt stimuleras av att ett eventuellt överskott kan gå tillbaka in i den egna verksamheten och inte "försvinna" i den övergripande förvaltningsbudgeten.
Syftet med intraprenadverksamheten är bland annat att inspirera till att utveckla nya styrformer, uppmuntra till att utveckla idéer och ge möjligheter till ökat engagemang, inflytande och delaktighet för de anställda.

Folkpartiet liberalerna trodde redan 2005 och tror fortfarande att det finns människor som har en rad idéer som inte fullt ut kommer till sin rätt i den kommunala organisationen. Genom att öppna för intraprenader i Nora skapade vi möjligheter för en mer självständig styrform som ökar möjligheterna för olika enheter och verksamheter att påverka sin egen arbetssituation. Det innebär frihet under ansvar då man fortsätter att vara fast förankrad och anställd i förvaltningen men ges möjlighet att driva verksamheten i en företagsliknande form och på så sätt får chansen att pröva sina vingar.

Inga kommentarer: