17 februari 2010

Frivilliga drogtester

Folkpartiet liberalerna tillsammans med Kristdemokraterna har gemensamt lämnat in en motion till kommunfullmäktige som innebär att vi föreslår att det införs frivilliga och slumpmässiga drogtester på vår 7-9 skola som en del i det preventiva arbetet. Skolan använder sig redan av Örebro preventionsprogram för att om möjligt undvika tidigt debut i alkoholsammanhang. Slumpvisa och frivilliga drogtester kan vara ett effektivt komplement till detta.

Vi är medvetna om att detta är en kontroversiell fråga men menar att det är ett verktyg som kan bidra till tidig upptäck av narkotikaanvändandet. Tidig upptäck är av yttersta vikt för att komma till rätta med och bryta beroendet. Givetvis är barn alltid först och främst föräldrarnas ansvar. Men barnen vistas stor del av dagen i skolan och här kan skolan tillsammans med föräldrarna ges möjlighet att delta i det förebyggande arbetet. Det är viktigt att frivilligheten betonas och att förtroendet för vuxna kan bibehållas.

Det har uppmärksammats en hel del föräldrafria fester det senaste halvåret och nu när polisens närvaro i Nora stärkts ser vi att en hel del narkotikabeslag gjorts, även bland yngre ungdomar. Mot bakgrund av detta kan vår motion ses som en brandfackla för att få föräldrar och andra vuxna som finns kring våra ungdomar att vakna. Att som ungdom tillsammans med sina föräldrar säga ja till frivilliga och slumpmässiga drogtester innebär framförallt att det blir lättare att säga nej till kompistrycket.

Genom att göra avtal med föräldrarna om slumpmässiga drogtester ger man ytterligare incitament till eleverna att tacka nej till droger. Drogtester i skolan löser inte alla drogproblem men kan vara ett steg att minimera att fler hamnar i beroende. Vi ser detta som en viktig insats med tanke på den situation som socialtjänst och polis gjort oss uppmärksamma på råder bland Noras ungdomar för närvarande.

Skolan arbetar redan idag preventivt men det finns mycket mer att göra. Frivilliga drogtester är ett verktyg bland andra som bör prövas för våra barn och ungdomars framtids skull.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Gabrielle!

Nu har jag äntligen hittat till din snygga och frekvent uppdaterade blogg.

Det förslag som ni lagt om drogtester i skolan förstår jag har en god intention . Viljan att ge eleverna en enkel undanflykt när grupptrycket blir stort och droger flourerar. Det kan också vara en god inkörsport till en samtal mellan föräldrar och barn - när de gemensamt blir tvugna att ta ställning till skolans förslag.

Men jag har lite funderingar kring detta sätt att möta problemet.

Jag tycker det känns som att börja i fel ände. Kan det inte vara att i allt för stor utsträckning behandla symptom, istället för att lägga in resurser på att motverka "sjukdomsbilden". Jag tror att vi behöver se över personal/vuxennärheten till barn och unga. Vi behöver se kvalitén i det mänskliga mötet, kanske i högre utsträckning än att bli utsatta för "hotet" om en provtagning. Jag tror att det skulle vara bättre att lägga provtagningsresurserna på ett förebyggande arbete med fler vuxna i ungdomarnas närhet?

Behöver förstås inte bli ett motsatförhållande, men samtidigt kostar ju även er motion pengar...

Sedan är jag lite orolig över en samhällstrend som är mer svårfångad. Många enstaka logiska och till synes goda beslut kan leda till oönskade konsekvenser. Vi har satt upp övervakningskameror för att se så våra unga inte förstör och slår sönder(gott), vi inför VG för att mäta att våra unga presterar och lyckas(gott) och kanske också testar de för att de inte ska ägna sig åt olagliga preparat(gott)...

...men skapar vi inte en generation av ögontjänare. Människor som vet att anpassa sig till system och står raka i ryggen när kamerorna är på, men revolterar i det tysta? De slår sönder någon annanstans, de skriver bländande resultat men mår psykiskt dåligt och de suger i sig skit som inte syns på testerna. Jag har inga svar - bara farhågor...

...jag, tror åtminstone, att jag hellre vill styra mot ett samhälle där vi som människor kan mötas i större utsträckning. Där vi kan se varandra utan allt för höga krav på prestation och där vi får tid att genom våra handlingar och ord ge barn och ungdomar en moralisk och etisk kompass. En kompass de kan hålla i handen även när de inte blir sedda av en lins eller får kroppsvätskor testade för droginnehåll. Fler vuxna i närheten och mer tid för föräldrar och barn...

Det är mina tankar. Vad tycker du? Är det en falsk motsättning jag ser?

Med vänlig hälsning

William