08 februari 2010

Mina tankar kring utveckling av Alntorps ö

En av Norabygdens mest fantastiska besöksmål är sorgligt eftersatt både sett ur byggnads- och aktivitetsperspektiv. Jag pratar förstås om pärlan i Norasjön - Alntorps ö.
Att frågan nu har landat i Utvecklingsbolaget gör att jag tror att det finns hopp om utveckling av Alntorps ö som turistmål. Tänkt att få rusta det gula vackra sekelskifteshuset och flytta in caféverksamhet, att rusta förvaltarbostaden och kanske låta våra fritidshem ordna lägerverksamhet där. Den röda längan är även den i behov av att rustas upp och kan säkert fungera som enklare boende för lägerverksamhet som kan kompletteras med vindskydd där man "nästan" kan sova under bar himmel. Ladugården borde kunna fungera som förvaringsplats för sådant som ex. verktyg som behöver finnas tillgängligt.
Badplatsen behöver ses över förstås, grillplatser kompletteras, mysiga ställen att äta medhavd matsäck på iordningställas. Fler djur på ön är önskvärt och lite roliga och tuffa lekplatser förstås. Här tror jag att det är viktigt att tänka lite nytt och annorlunda för att vara attraktiv för barn i alla åldrar. Trevliga promenadstråk runt ön. Sen behöver förstås skulpturerna från Åkerby skulpturpark komma upp på olika platser på ön.För att underlätta transporten är min egen personliga idé att bygga en "pontonbro" dit ut som är enkel att öppna i samband med båttävlingarna :) Säkert finns det andra idéer...Självklart är det viktigt att göra ön tillgänglig för alla så anpassning för rörelsehindrade är ett måste.
Äppelodlingen i Genbanken öppnar upp för ett miljötema på ön som kanske kan utvecklas så att skolklasser kan ha nytta av ön i sitt arbete. Att ordna så att transporterna fungerar och finns tidigt på vår våren när äppelträden blommar och sent på hösten när det är dax för skörd är förstås självklart.
Nora kommun vill locka till sig barnfamiljer både för turism men även få fler barnfamiljer att flytta till Nora. Vad kan väl då vara mer lämpligt att göra Alntorps ö till en riktig barnö? För rätt entreprenör finns här oanade möjligheter!

Inga kommentarer: